mercredi 11 janvier 2012

La Crème de Mûre... Blackberry Liqueur...

Voici une autre de mes recettes favori.
Here is another of my favourite recipes.

La semaine dernière, je nettoyais le congélateur et j'ai découvert que nous avions encore plus de 2 kilos de mûres. Comme il n'est pas probable que nous allons manger
tous ces j'ai décidé de faire de la Crème de mûre.
I was cleaning the freezer last week and discovered that we still had over 2 kilos of blackberries. As the 2 of us are unlikely to eat all of these I decided to make some blackberry liqueur.

Pour cette recette vous avez besoin de......
For this recipe you need.... 

Ingrédients:                                     Ingredients: 

1kg mûres lavées                          - 1kg washed blackberries
800g sucre                                    - 800gm sugar
1 litre vin rouge corsé                  - 1 litre full bodied red wine

   (13%)                                             (13%)
1 verre d'alcool pour fruits           - 1 glass of  alcohol for fruit

 ou vodka                                        or vodka  



Écraser les fruits dans une cuvette. Ajouter le vin et la moitié du sucre (400gm).
Crush the fruit in a bowl. Add the wine and half the sugar.





 
Couvrez le bol et laisser macérer pendant 3 jours. Remuez une fois par jour.
Cover the bowl and leave to steep for 3 days. Stir daily.

Filtrer le jus de mûres en le pressant un peu (sans écraser les graines).
Strain and squeeze the blackberries a little (without crushing the pips).

Versez le jus dans une casserole, ajoutez l'autre moitié du sucre (400gm) et portez à ébullition. Retirez du feu après les premiers bouillons.
Pour the juice into a saucepan, add the remaining sugar (400gm) and bring to the boil. Remove from the heat once it comes to the boil.




Couvrez et laisser refroidir. Stériliser 3 bouteilles et les laisser sécher.
Cover and leave to cool. Sterilise 3 bottles and leave them to dry.

Versez le verre d'alcool pour fruits ou vodka et mélanger. Mettez en bouteille et bien boucher.
Add the alcohol for fruit or vodka and mix. Bottle and seal well.
 




Pour boire ... vous pouvez la déguster le lendemain ou la laisser vieillir.
To drink ... you can enjoy it after 24 hours or leave it to mature. Add half a measure (or to taste) to a glass of dry white wine for a blackberry kir.

Mes étiquettes sont prêtes utilisant une illustration du livre  - "A Flower Fairies Treasury" - les fées dessinée par Cicely Mary Barker. Cette fois - la "Blackberry Fairy"!

My labels are again made using an illustration from the book - "A Flower Fairies Treasury" as drawn by Cicely Mary Barker. This time it's the Blackberry Fairy!







1 commentaire:

SilentCompanions a dit… #

Mmmmm blackberry liqueur... I wonder if the blackberry fairy would make me some...?

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